11 Şubat 2015 Çarşamba

AGH Yapınca İngilizce Seviyesi İlerler mi?

Casa Mila- Gaudi, Barcelona, İspanya


'Benim İngilizcem iyi değil, söylediğinize göre AGH projesi ile İngiltere'ye giderek geliştirme imkanım da yok, hangi ülkeye giderek AGH süresinde dil seviyemi yükseltirim?'




Bu konuyu açıklamak gerekirse:
AGH'nin amacı gönüllünün dil seviyesinin geliştirilmesi değil ancak emin olun, giden herkes dilini geliştirip öyle geliyor. Tabi siz proje boyunca Türk arkadaşınızla gezerseniz veya proje boyunca evden çıkmayıp kimseyle görüşmezseniz dilinizi geliştirmeden geri dönmeniz de mümkün...

Çalıştığınız projede çok büyük ihtimal proje arkadaşlarınız olacaktır. (şahsen tek bir gönüllü kabul eden çok az kuruluş tanıyorum) 
Bu proje arkadaşlarınızla iş-ev konularında iletişim kurmanız gerekecek ve günlük temel eşyaların-aktivitelerin karşılıklarını öğrenerek başlayacaksınız. İspanya'dayken İspanyolcası çok iyi olan ama İngilizce'si A2 düzeyinde olan bir proje arkadaşım vardı. İlk başlarda kem-küm-ıhhm tarzında olan konuşması 2. ayın sonunda düzeldi.Hatta aradan 5-6 ay geçince C seviyesine çıktı.(bu arkadaşım son derece sosyaldi ve çok konuşkandı, bunun büyük etkisi var) İspanya'da on-arrival eğitiminde tanışttığımız ve İngilizce'si orta düzeyde olan gönüllülerin de, projelerin ortalarına doğru yapılan mid-term eğitiminde seviyeleri ilerlemişti. Yine Almanya'ya A1 seviyesi ile giden bir arkadaşım geri döndüğünde B1 düzeyindeydi. Aynı zamanda A2 düzeyinde de Almanca öğrenmişti. 

Tabi yabancı bir sevgiliniz varsa bu süre daha kısadır. Hatta kavga ederken şakır şakır konuşmaya başlarsınız :) Bir arkadaşım 'kavga ederken Fransızcamın ne denli gelişmiş olduğuna ben bile şaşırıyorum' demişti. 

Konuşma konusundaki ilerleme sizin kişisel özelliklerinizle de alakalı, bazıları daha çabuk öğrenir bazıları daha geç. Ancak sosyal olmanın dil gelişimini arttırdığı da bir gerçek. O yüzden EVS süresince ne kadar fazla kişiyle tanışır ve birlikte vakit geçirip sohbet ederseniz, İngilizce'niz o kadar çok gelişecektir. Kuruluşlar daha önceki yazımda belirttiğim gibi genelde karma bir gönüllü topluluğunu tercih ederler ve gönüllüler de aralarında ortak dil olarak İngilizce kullanırlar. Kendiniz de projeden arta kalan zamanlarda biraz çalışırsanız dilinizi oldukça fazla ilerletebilirsiniz. Haftada toplam 35 saat çalıştığınızı düşünürseniz, sosyalleşmek, tatile çıkmak ve dilinizi geliştirmek için ciddi bir zamanınız var aslında ve bu zamanı iyi kullanırsanız İngilizcenizi geliştirmenin yanında ikinci bir dili de öğrenip gelirsiniz. 

Casa Mila- Gaudi, Barcelona, İspanya











Sonuç olarak; normal şartlarda, giden herkes dilini geliştiriyor, o yüzden dil gelişimi için İngiltere ya da İngilizce konuşulan bir ülkeye gitmek şart değil. Yani İspanyolların büyük çoğunluğu İngilizce bilmiyorken, İspanya'da bile proje arkadaşları ile konuşarak İngilizce'sini geliştirebilen bir çok gönüllü varken, gideceğiniz herhangi bir ülkede İngilizcenizi geliştirmeniz için hiç bir engel yok. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder