26 Şubat 2015 Perşembe

AGH/EVS Aktivite Anlaşması


Ateş Dansı Yapan Sokak Sanatçıları, Trastevere, Roma, İtalya


Aktivite anlaşması sizin, koordine eden organizasyonun, gönderen kuruluşun ve ev sahibi kuruluşun görevlerinin belirlendiği anlaşmadır. En basit şekilde bunu bir iş sözleşmesi olarak düşünebilirsiniz. 

Bu anlaşma siz AGH için seçildikten sonra imzalanır. Anlaşma içerisinde bir çok bürokratik bilgi var ancak sizi ilgilendiren kısımları özetlemek gerekirse:

  • projenizin adı ve tarihi, içeriği, görevleriniz
  • çalışma günleriniz, çalışma saatleriniz ve çalışma koşullarınız : ofisiniz,  izin günleriniz, hafta içi ya da hafta sonu çalışmaları
  • ne kadar cep harçlığı ve yemek parası alacağınız(ya da size yemeği ne şekilde sağlayacakları)
  • ulaşım aracının ne olacağı: otobüs bileti-bisiklet vs.

     Aktivite anlaşması yukarıdaki konularla ilgili detayları içerir ve koordine kuruluş, ev sahibi kuruluş, gönderen kuruluş ve tabi ki gönüllü olarak sizin tarafınızdan imzalanması gerekir. Proje başvurusundan önce ya da sonra imzalanabilir ancak vize başvurusuna giderken kesinlikle yapılmış olması gerekir çünkü sizin oradaki konaklamanızın, yemek ve cep harçlığınızın karşılanacağının garantisini aktivite anlaşması vermektedir.

     Aktivite anlaşmasının kalacağınız yer ile ilgili kesin adres içermesi çoğu zaman zordur (eğer ev sahibi kuruluşunuz öğrenci yurdu vs. değilse veya gönüllüler için sürekli kiraladıkları bir ev yoksa) onun yerine şu şekilde ifadeler içerir : gönüllü diğer gönüllülerle birlikte aynı evi paylaşacak ve kendi odasına sahip olacaktır; gönüllü diğer gönüllüler ile aynı odayı paylaşacaktır; gönüllü ev sahibi organizasyon tarafından belirlenen pansiyonda kalacaktır; gönüllü bir ailenin yanında kalacaktır ve kendi şahsi odası olacaktır…

     EVS Aktivite anlaşmasındaki aktivitelerin kesin olarak saati saatine gerçekleşmesi de her zaman mümkün olmaz. Örneğin ev sahibi kuruluşum ve benim aramdaki uzlaşma sonrasında, aktivite anlaşmasında yazılan program ve  uygulanan haftalık program birbirinden çok farklıydı (sonrasında dil kursuna başladığım için ikinci kez değiştirildi)  Bunun haricinde sizin yeteneklerinize göre diğer gönüllülerle iş bölüşümü yapılabilir ve aynı anlaşmayı imzalasanız bile farklı saatlere ya da işlere sahip olabilirsiniz. Örneğin bir arkadaşım  çocuklarla ilgili bir kuruluştan kabul aldı ve ev sahibi organizasyonun aynı projede çalışacak tüm gönüllülere gönderdiği aktivite anlaşmasını imzaladı.. Arkadaşım 5-7 yaşındaki çocuklar ile çalışıyordu, diğer gönüllüler ise 1-3 yaş arasındaki bebekler ile ilgileniyordu. Çalışma şekilleri ve saatleri/ haliyle de iş yükü ve boş olunan saatler birbirinden farklıydı; dikkat ederseniz başta aynı anlaşmayı imzalamışlardı... 

     Kendi projemden bir örnek;  diğer arkadaşım gelmeden önce İspanyolca konuşabiliyordu ve bu durum aramızdaki iş bölümünü etkiledi. Örneğin o seminer için yazı, slayt vs. hazırlarken ve ben teknikle ilgili işlerle ilgilendim.. Arkadaşımın çizim kabiliyeti vardı ve poster hazırlarken çizimleri yapıyordu ben photoshop bildiğim için posterin düzenleme kısmı ile ilgileniyordum. Bazen o benden daha fazla çalışıyordu, bazen de ben ondan daha fazla çalışıyordum.

       AGH Aktivite anlaşmasında kafanıza takılan sorular varsa kuruluşunuza sormanızı önemle tavsiye ederim, çünkü ileride bir sorunla karşılaşırsanız elinizdeki ilk dayanak olacaktır. Örneğin anlaşmada çocuklarla çalışacağınız yazıyorsa ve gittiğiniz zaman size huzur evinde yaşlılarla çalışacağınız söylenirse (böyle bir durumlar karşılaşma ihtimaliniz çok düşük olsa da) ve siz de bunu istemiyorsanız, aktivite anlaşmasını dayanak göstererek imzaladığınız anlaşmanın ve görevlerinizin birbirinden farklı olduğu gerekçesiyle reddedebilirsiniz.

     Örneğin çocuklarla ilgili deneyim sahibi olmadan çocuk projesine başvurduysanız ve gittiğiniz zaman aslında çocuklarla çalışmaktan hoşlanmadığınızı fark ettiyseniz, görevlerinizi değiştirme ve gençlerle çalışma seçeneğiniz yoktur... Eğer uzun dönemli EVS/AGH düşünüyorsanız,  çalışmaktan hoşlanacağınız temayı seçmenizi ve görev tanımınız ile projeyi iyice anlayarak aktivite anlaşmasını imzalamanızı tavsiye ederim. 

Trevi, Roma, İtalya




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder