26 Şubat 2015 Perşembe

AGH/EVS Aktivite Anlaşması


Ateş Dansı Yapan Sokak Sanatçıları, Trastevere, Roma, İtalya


Aktivite anlaşması sizin, koordine eden organizasyonun, gönderen kuruluşun ve ev sahibi kuruluşun görevlerinin belirlendiği anlaşmadır. En basit şekilde bunu bir iş sözleşmesi olarak düşünebilirsiniz. 

Bu anlaşma siz AGH için seçildikten sonra imzalanır. Anlaşma içerisinde bir çok bürokratik bilgi var ancak sizi ilgilendiren kısımları özetlemek gerekirse:

  • projenizin adı ve tarihi, içeriği, görevleriniz
  • çalışma günleriniz, çalışma saatleriniz ve çalışma koşullarınız : ofisiniz,  izin günleriniz, hafta içi ya da hafta sonu çalışmaları
  • ne kadar cep harçlığı ve yemek parası alacağınız(ya da size yemeği ne şekilde sağlayacakları)
  • ulaşım aracının ne olacağı: otobüs bileti-bisiklet vs.

     Aktivite anlaşması yukarıdaki konularla ilgili detayları içerir ve koordine kuruluş, ev sahibi kuruluş, gönderen kuruluş ve tabi ki gönüllü olarak sizin tarafınızdan imzalanması gerekir. Proje başvurusundan önce ya da sonra imzalanabilir ancak vize başvurusuna giderken kesinlikle yapılmış olması gerekir çünkü sizin oradaki konaklamanızın, yemek ve cep harçlığınızın karşılanacağının garantisini aktivite anlaşması vermektedir.

     Aktivite anlaşmasının kalacağınız yer ile ilgili kesin adres içermesi çoğu zaman zordur (eğer ev sahibi kuruluşunuz öğrenci yurdu vs. değilse veya gönüllüler için sürekli kiraladıkları bir ev yoksa) onun yerine şu şekilde ifadeler içerir : gönüllü diğer gönüllülerle birlikte aynı evi paylaşacak ve kendi odasına sahip olacaktır; gönüllü diğer gönüllüler ile aynı odayı paylaşacaktır; gönüllü ev sahibi organizasyon tarafından belirlenen pansiyonda kalacaktır; gönüllü bir ailenin yanında kalacaktır ve kendi şahsi odası olacaktır…

     EVS Aktivite anlaşmasındaki aktivitelerin kesin olarak saati saatine gerçekleşmesi de her zaman mümkün olmaz. Örneğin ev sahibi kuruluşum ve benim aramdaki uzlaşma sonrasında, aktivite anlaşmasında yazılan program ve  uygulanan haftalık program birbirinden çok farklıydı (sonrasında dil kursuna başladığım için ikinci kez değiştirildi)  Bunun haricinde sizin yeteneklerinize göre diğer gönüllülerle iş bölüşümü yapılabilir ve aynı anlaşmayı imzalasanız bile farklı saatlere ya da işlere sahip olabilirsiniz. Örneğin bir arkadaşım  çocuklarla ilgili bir kuruluştan kabul aldı ve ev sahibi organizasyonun aynı projede çalışacak tüm gönüllülere gönderdiği aktivite anlaşmasını imzaladı.. Arkadaşım 5-7 yaşındaki çocuklar ile çalışıyordu, diğer gönüllüler ise 1-3 yaş arasındaki bebekler ile ilgileniyordu. Çalışma şekilleri ve saatleri/ haliyle de iş yükü ve boş olunan saatler birbirinden farklıydı; dikkat ederseniz başta aynı anlaşmayı imzalamışlardı... 

     Kendi projemden bir örnek;  diğer arkadaşım gelmeden önce İspanyolca konuşabiliyordu ve bu durum aramızdaki iş bölümünü etkiledi. Örneğin o seminer için yazı, slayt vs. hazırlarken ve ben teknikle ilgili işlerle ilgilendim.. Arkadaşımın çizim kabiliyeti vardı ve poster hazırlarken çizimleri yapıyordu ben photoshop bildiğim için posterin düzenleme kısmı ile ilgileniyordum. Bazen o benden daha fazla çalışıyordu, bazen de ben ondan daha fazla çalışıyordum.

       AGH Aktivite anlaşmasında kafanıza takılan sorular varsa kuruluşunuza sormanızı önemle tavsiye ederim, çünkü ileride bir sorunla karşılaşırsanız elinizdeki ilk dayanak olacaktır. Örneğin anlaşmada çocuklarla çalışacağınız yazıyorsa ve gittiğiniz zaman size huzur evinde yaşlılarla çalışacağınız söylenirse (böyle bir durumlar karşılaşma ihtimaliniz çok düşük olsa da) ve siz de bunu istemiyorsanız, aktivite anlaşmasını dayanak göstererek imzaladığınız anlaşmanın ve görevlerinizin birbirinden farklı olduğu gerekçesiyle reddedebilirsiniz.

     Örneğin çocuklarla ilgili deneyim sahibi olmadan çocuk projesine başvurduysanız ve gittiğiniz zaman aslında çocuklarla çalışmaktan hoşlanmadığınızı fark ettiyseniz, görevlerinizi değiştirme ve gençlerle çalışma seçeneğiniz yoktur... Eğer uzun dönemli EVS/AGH düşünüyorsanız,  çalışmaktan hoşlanacağınız temayı seçmenizi ve görev tanımınız ile projeyi iyice anlayarak aktivite anlaşmasını imzalamanızı tavsiye ederim. 

Trevi, Roma, İtalya




24 Şubat 2015 Salı

Danimarka AGH-EVS Projesi İlanı

Danimarka'da düzenlenecek olan 3 adet Avrupa Gönüllü hizmeti (AGH) projesi için katılımcı aranmaktadır. 

Proje ile ilgili detaylar aşağıda yer almaktadır. Başvurularınızı 25 Mart 2015'e kadar anne.nielsen@afs.org adresine göndermeniz gerekmektedir. 

FC Midtjylland (under approval- no EI reference number yet) 
Major Danish premier league soccer club with training also for children and youth (see description HERE
Send your application between 1st of February and 25th of March 2015
Activity start 1st September 2015
Length: 10 months


2014-1-DK-01-KA110-003981 
Click Here for the detailed information
Snoghøj Højskole Danish folk high school with arts/performance profile 
Send your application between 1st of February and 25th of March 2015  
Activity start: October 2015 
Length: 12 months

2013-DK-3 Brenderup Højskole
Click Here for the detailed information
Danish folk high school with an international profile
Send your application between 1st of July and 25th of March 2015
Activity start: August 2015
Length: 11 months

21 Şubat 2015 Cumartesi

AGH Yapmak İçin Türkiye'den Gönderen Kuruluş Nasıl Bulunur?

Magic Fountain/ Barselona-İspanya

AGH yapmak istiyorsanız, motivasyon mektubunu yazmadan önce -ya da yazdıktan hemen sonra kendinize Türkiye'den gönderen kuruluş bulmanızı ve motivasyon mektubunuza da kuruluşun adını, numarasını ve iletişim adresini yazmanızı öneririm. 

Gönderen kuruluşu mektubunuzu yollayıp seçildikten sonra da bulabilirsiniz.Ancak yine de en başta bulup yazmanızı öneriyorum çünkü gönderen kurumunuzun olduğunu yazmanız AGH konusunda farkındalığınızın olduğunu ve süreci bildiğinizi gösterir.

AGH yapmak istiyorsanız kesinlikle gönderen kuruluş bulmak ZORUNDASINIZ. Kendi başınıza AGH'ye katılma durumu söz konusu olamaz çünkü süreçte gönderen kurumun yapması gereken bölümler var ve bunları kendi başınıza yapamazsınız. AGH sürecinde gönderen kuruluşun görevleri için BURAYA tıklayınız.


AGH İçin Gönderen Kuruluş Bulmak

Gönderen kuruluşu nasıl bulacağınıza gelince: 
BURAYA tıklayarak Evsdatabase sayfasını açın ve sol alttaki 'Organisation country' seçeneğinden 'Turkey' i işaretleyin. Altındaki 'Evs accreditation type' seçeneğinden de 'Sending organisation'u tıklayın. 

Ekrana gelen kuruluşlar Türkiye'den yurt dışına AGH gönüllüsü gönderme yetkisi olan kuruluşlardır. Bunlardan herhangi bir tanesi ile görüşerek AGH yapmak istediğinizi ve sizin gönderen kuruluşunuz olup olmayacağını sorup, olumlu cevap alınca da motivasyon mektubunuza kuruluşun bilgilerini eklersiniz.

Gönderen kuruluş ile aynı ilde olmanız gerekmez, işlemler online olarak da yapılabiliyor.  


Gönderen Kuruluş Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Seçtiğiniz gönderen kuruluşla daha önce giden AGH yapan gönüllülerle görüşmeniz, en doğru bilgiyi onlardan alırsınız, hakkında kötü referans olan bir kuruluşu kesinlikle seçmeyin çünkü gönderen kuruştaki bilgisiz ve inatçı insanlar AGH sürecinize zarar verebilir. AGH evrak hazırlama-başvuru-vize süreci yeterince gergin ve belirsiz bir süreç, bir de gönderen kurumun sorun çıkartması gerçekten hiç hoş olmuyor.


-Bir arkadaşım Kırıkkale Belediyesi'nin gönderen kuruluşu vasıtasıyla gitti ve gönderen kurumdaki bayanın süreci bilmemesi nedeniyle 6-7 kez büyükelçiliğe gittiğini söyledi (normalinde 1 kere gider evrakları verirsiniz, evrak eksikliği varsa ikinci kez gitmeniz gerekir, ancak her halukarda 6-7 kez gidecek kadar evrak karmaşası olmaması gerekir)

-Bir gönüllü bir projeden kabul almış ve gönderen kuruluş onun Axa sigortasını yaparak süreci başlatmış. Bu gönüllü, başka bir projeden çok daha iyi bir AGH teklifi alıyor ve gönderen kuruluşuna yeni teklifi kabul etmek istediğini söylüyor, gönderen de 'hayır buna gideceksin, Axanı yaptık biz senin' diyor (aslında Axayı iptal edebilir ve yeni kuruluşta çalışması için yeni bir giriş yapabilir) 
La Sagrada Familia/ Barselona-İspanya

Kendim de buna benzer deneyimler yaşamıştım; İspanya'da AGH düzenleyen ve gönderen kuruluşta AGH yapıyordum ve evrakların dosyalanmasından ben sorumluydum. (AGH konusunda deneyimlerim buradan geliyor) Göndereceğimiz gönüllülerin ev sahibi kurumlarından belgeler gelmiyordu, ya da eksik geliyordu ve defalarca mail yollamak zorunda kalıyordum.   Gördüğünüz üzere işini bilmeyen veya savsaklayan gönderen kuruluşlar hem gönüllülere, hem de kuruluşa zor durumlar yaşatıyor...


Dediğim gibi vize-evrak işlemleri zaten yeterince can sıkıcı bir süreç. Bu süreçte sorun yaşamak istemiyorsanız gönderen kuruluşunuzu iyi seçmeniz gerekir.

11 Şubat 2015 Çarşamba

AGH Yapınca İngilizce Seviyesi İlerler mi?

Casa Mila- Gaudi, Barcelona, İspanya


'Benim İngilizcem iyi değil, söylediğinize göre AGH projesi ile İngiltere'ye giderek geliştirme imkanım da yok, hangi ülkeye giderek AGH süresinde dil seviyemi yükseltirim?'




Bu konuyu açıklamak gerekirse:
AGH'nin amacı gönüllünün dil seviyesinin geliştirilmesi değil ancak emin olun, giden herkes dilini geliştirip öyle geliyor. Tabi siz proje boyunca Türk arkadaşınızla gezerseniz veya proje boyunca evden çıkmayıp kimseyle görüşmezseniz dilinizi geliştirmeden geri dönmeniz de mümkün...

Çalıştığınız projede çok büyük ihtimal proje arkadaşlarınız olacaktır. (şahsen tek bir gönüllü kabul eden çok az kuruluş tanıyorum) 
Bu proje arkadaşlarınızla iş-ev konularında iletişim kurmanız gerekecek ve günlük temel eşyaların-aktivitelerin karşılıklarını öğrenerek başlayacaksınız. İspanya'dayken İspanyolcası çok iyi olan ama İngilizce'si A2 düzeyinde olan bir proje arkadaşım vardı. İlk başlarda kem-küm-ıhhm tarzında olan konuşması 2. ayın sonunda düzeldi.Hatta aradan 5-6 ay geçince C seviyesine çıktı.(bu arkadaşım son derece sosyaldi ve çok konuşkandı, bunun büyük etkisi var) İspanya'da on-arrival eğitiminde tanışttığımız ve İngilizce'si orta düzeyde olan gönüllülerin de, projelerin ortalarına doğru yapılan mid-term eğitiminde seviyeleri ilerlemişti. Yine Almanya'ya A1 seviyesi ile giden bir arkadaşım geri döndüğünde B1 düzeyindeydi. Aynı zamanda A2 düzeyinde de Almanca öğrenmişti. 

Tabi yabancı bir sevgiliniz varsa bu süre daha kısadır. Hatta kavga ederken şakır şakır konuşmaya başlarsınız :) Bir arkadaşım 'kavga ederken Fransızcamın ne denli gelişmiş olduğuna ben bile şaşırıyorum' demişti. 

Konuşma konusundaki ilerleme sizin kişisel özelliklerinizle de alakalı, bazıları daha çabuk öğrenir bazıları daha geç. Ancak sosyal olmanın dil gelişimini arttırdığı da bir gerçek. O yüzden EVS süresince ne kadar fazla kişiyle tanışır ve birlikte vakit geçirip sohbet ederseniz, İngilizce'niz o kadar çok gelişecektir. Kuruluşlar daha önceki yazımda belirttiğim gibi genelde karma bir gönüllü topluluğunu tercih ederler ve gönüllüler de aralarında ortak dil olarak İngilizce kullanırlar. Kendiniz de projeden arta kalan zamanlarda biraz çalışırsanız dilinizi oldukça fazla ilerletebilirsiniz. Haftada toplam 35 saat çalıştığınızı düşünürseniz, sosyalleşmek, tatile çıkmak ve dilinizi geliştirmek için ciddi bir zamanınız var aslında ve bu zamanı iyi kullanırsanız İngilizcenizi geliştirmenin yanında ikinci bir dili de öğrenip gelirsiniz. 

Casa Mila- Gaudi, Barcelona, İspanya











Sonuç olarak; normal şartlarda, giden herkes dilini geliştiriyor, o yüzden dil gelişimi için İngiltere ya da İngilizce konuşulan bir ülkeye gitmek şart değil. Yani İspanyolların büyük çoğunluğu İngilizce bilmiyorken, İspanya'da bile proje arkadaşları ile konuşarak İngilizce'sini geliştirebilen bir çok gönüllü varken, gideceğiniz herhangi bir ülkede İngilizcenizi geliştirmeniz için hiç bir engel yok. 

AGH/EVS Projelerine Ne Zaman Başvuru Yapılır?

Vatikan,İtalya

Avrupa Gönüllü Hizmeti projesini hazırlayan kuruluşlar, kendi bulundukları ülkenin ulusal ajansına üç tarihten birinde başvurur:
1 Şubat, 1 Mayıs, 1 Ekim. 
(tarihler birkaç gün ileride olabilir, ayın ilk haftasındadır)

Bu tarihler öncesi projelerini hazırlayan ve proje için gönüllüleri belirleyen kuruluşlar, deadline (son başvuru tarihi) itibari ile başvurmuş kabul edilir. Ulusal ajanslar bu deadlinelar sonrasında ortalama 1-2 ay içerisinde projelerin kabul edilip edilmediğini açıklar.

Kuruluşlar bu tarihler haricinde başvuruda bulunamazlar, yani bir kuruluş Mart ayında proje yazdım ve ulusal ajansa sunuyorum diyemez. Kuruluşlar başvuru formun doldurmak durumundalar ve başvuru formları da sadece deadlinelar öncesinde açık olur.

AGH projelerin kabul edilme ihtimaline gelince: eğer projede tarih yanlışı, geç başvuru gibi büyük bir hata yoksa genelde kabul oluyor. Şahsen ben şu ana kadar teknik bir hatası haricinde reddedilen bir başvuru görmedim.

Deadline'lar ve İşleyiş

Mesela ben 2011 Aralıkta başvurdum, 2012 Ocakta seçildim, 1 Şubat Deadline'ı için proje başvurusu yapıldı. 30 Mart 2012'de İspanya Ulusal Ajansı projenin kabul aldığını açıkladı ve 2012 Haziranda proje başladı. Tüm projeler bu mantıkta işler: projeye gönüllü seçerler, başvuru yaparlar ve soncu bekleyip projeyi başlatırlar. Sadece kurumlar gönüllü seçtikleri tarihleri kendi istekleri doğrultusunda değiştirebilir: öne çekebilir, ya da son döneme bırakabilir. Her kurumun ayrı işleyişi vardır ve bu nedenle her kurumun AGH projesi için son başvuru tarihi değişkenlik gösterir.

2015 tarihlerindeki Deadline'ları kullanarak bir tablo çıkartalım:


Başvuru Dönemi
(Deadline)
AGH Proje Başlangıcı =Deadline +3 ay
Gönüllü Adaylarının Projelere Başvurması Gereken  Zaman (ortalama)
1 Şubat 2015
Mayıs-Eylül 2015 arasında
Eylül 2014-Ocak 2015
1 Mayıs 2015
Ağustos-Kasım 2015 arasında
Şubat-Nisan 2015 
1 Ekim 2015
Aralık 2015  -Nisan 2016 arasında
Mayıs-Eylül 2015 



Projeler Neden Deadline'dan En Az 3 Ay Sonra  Başlar?

Başvurular yapıldığında ulusal ajanslar projeleri inceler, kabul eder, hibeleri yönetir vs. derken 3 ay süre geçer. Siz de projeye katılmak için yapmanız gereken harcamaları (vize başvurusu, uçak bileti vs) Deadline'dan 3 ay sonra yapmaya başlarsınız. Gideceğiniz ülke vize istiyorsa, ortalama 1 hafta vize evrakları toplama ve vizeye başvuru, sonrasında 20-25 gün vize bekleme süresi derken projeye ortalama 20 -30 gün sonra başlayabilirsiniz. Bu da Deadline + 4 ay gibi bir süreye denk gelir.

AGH/ EVS'e ne zaman başvuru yapmalısınız?

Örneğin Temmuz ayında gitmek istiyorsunuz. ondan (minimum 3 ay) önceki en son başvuru tarihi; 1 Şubat, yani: 1 Şubat öncesinde kabul almanız lazım. Ben, bu durumda Eylül gibi AGH başvurusu yapmaya başlardım. Açıkçası ben işi garantiye alma ve başvurulara erken başlama taraftarıyım. Hatta bazı Alman ve Fransız kurumlar benden de garanticiler, proje deadline'nından 5 ay önce gönüllülerini seçmiş oluyorlar! Eylülde, önünüzdeki 1 Şubat dönemi için başvuru yapıyorsunuz, kurum 'üzgünüz ama Şubat deadline'ı için gönüllümüzü çoktan seçtik' diye mail yolluyor. Yine de, bu kadar erken gönüllü belirleyen kurum sayısı daha az, kurumların çoğu deadlineların 2-3 ay öncesinde başvuru kabul etmeye başlıyor ve son 1-2 ayda seçimlerini yapıyor.


Erken başvurularda kaybedeceğiniz bir şey olmaz, aksine kazanırsınız. Sadece belirli tarihlerde başvuru kabul eden kurumlar, sizden belirledikleri tarihte tekrar başvuru yapmanızı isteyebilirler, siz de başvurunuzu tekrar yaparsınız.


Yazıdan da anlayacağınız üzere, normal şartlarda AGH'ye başvuru, kabul, işlemler ve projeye başlama toplamda 7-8 ay sürüyor. Yani  AGH'ye başvurup hemen gitme ihtimaliniz yok.  

Önemli: başlamasına çok az süre kalmış: örneğin 1-2 ay (bazen 1-2 hafta) kalmış proje ilanları görebilirsiniz.  Bu projeler de aynı sistemle başvuruda bulunmuş ve ulusal ajanlardan kabul almışlardır, ancak çalışmayı düşündükleri gönüllü gitmekten vazgeçince, onun yerine başka bir gönüllü arıyorlardır.  Açıkçası bu durumda olan çok az proje var  ve bu nedenle kabul alıp gitme ihtimaliniz çok çok düşük. 
Bari, İtalya








10 Şubat 2015 Salı

Estonya'da AGH- EVS Projesi

Estonya'da düzenlenecek olan 9 adet Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi için katılımcılar aranmaktadır. Projeler 9-12 ay arasındadır. Adayların başvuru formunu doldurarak CV'leri ile birlikte 24 Şubat 2015'e kadar başvuru yapmaları gerekmektedir.

AGH Başlangıç: Sonbahar 2015
AGH Bitiş: Sonbahar 2016
Başvuru adresi: evs@estyes.ee

Projeler hakkında detaylı bilgi ve başvuru formu için BURAYA tıklayınız.

9 Şubat 2015 Pazartesi

EVSDATABASE Nedir ve Nasıl Kullanılır?

EVSdatabase'i hemen her yazımda görürsünüz çünkü AGH'nin temel fonksiyonlarından biridir. Evsdatabase, Avrupa Gönüllü Hizmeti programı için proje düzenleyen, AGH'ye gönüllü gönderen ve AGH'yi koordine eden kuruluşların bulunduğu sayfadır. 

Evsdatabase'de Hangi Bilgiler Var?

Bu sayfada kuruluşlar kendi bilgilerini açıklar, kuruluşun yeri, hangi konuda projeler düzenlediği, gönüllülerin hangi alanda çalışacağı, haftalık programı, AGH gönüllüsü için aradıkları kriterler gibi bilgiler yer alır. Bu sayfadan proje tarihlerini, kuruluşların proje düzenleyip düzenlemediklerini öğrenemezsiniz. Sayfada sol altta yer alan 'List Of Volunteer Opportunities' kısmında bazı proje ilanları ve süresi vardır ancak bunlar proje düzenleyen kuruluşların çok çok küçük bir kısmıdır. O yüzden seçeneklerinizi daraltmayın ve sakın buradaki ilanlarla yetinmeyin!!! BURAYA tıklayarak proje ilanları hakkında yazıma ulaşabilirsiniz.

Ayrıca: Evsdatabase'de yer almayan bir kuruluş AGH projesi düzenliyor olabilir (nitekim benim AGH yaptığım kuruluşun Evsdatabase'de sayfası yoktu, ben projeye başladıktan sonra-6 ay sonra- eklendi). Burada sayfası olan bir kuruluş o yıl-ya da birkaç yıl boyunca AGH projesi düzenlememe kararı alabilir. Yani, kuruluşların bu sayfada yer almaları kesin proje düzenledikleri anlamına gelmez, aynı şekilde bu sayfada yer almamaları da AGH düzenlemedikleri anlamına gelmez.


Bu sayfayı nasıl kullanacaksınız?

1) Kendinize AGH için ev sahibi kuruluş arıyorsanız: EVSdatabase'i açıp, istediğiniz ülkeyi-konuyu seçmeniz gerekir (ya da tek bir seçenek de olabilir: mesela Almanya işaretlerseniz sadece Almanya'daki kuruluşlar çıkar, 'Topics' kısmından 'Children' konusunu işaretlerseniz çocuklarla ilgili kuruluşlar çıkar) Seçiminizi yaptıktan sonra EVS accreditation type kısmından 'Receiving organization'u seçerek Evsdatabase'e kayıtlı olan kuruluşların bilgilerini görürsünüz.(proje düzenleyip düzenlemediklerini-proje tarihlerini buradan göremezsiniz)




2)Türkiye'den gönderen kuruluş arıyorsanız: EVS accreditation type kısmından 'Organization country'de Türkiye'yi seçip alttaki EVS accreditation type bölümünden de 'Sending organization' seçeneğini seçmelisiniz. 

Türkiye'den gönderen kuruluşlar çıkınca da kendi şehrinizde olan ya da iletişim kurabileceğiniz ve güvendiğiniz bir kuruluş seçebilirsiniz. Aynı şehirde olmanız gerekmiyor, evrak işlemleri internet -posta yoluyla yapılabilir. 

AGH programına katılmak isteyen herkes gönderen kuruluş bulmak zorundadır. Projelere bireysel olarak başvurursunuz ama evrak işlemlerini yapmak için gönderen kuruluş olmak zorundadır; bu işlemleri kendi başınıza yapamazsınız.

Gönderen kuruluşu iyi seçmenizi öneririm çünkü gönderen kuruluşta çalışanların sizi umursamaması, süreci ve işlemleri bilmemesi, evrakları eksik hazırlaması ya da geç hazırlaması ciddi sıkıntı yaratır. Bu yüzden AGH'niz bile tehlikeye girebilir. O yüzden en başından bu duruma dikkat edin ve mümkünse kuruluşların daha önce gönderdikleri gönüllülerle görüşerek kuruluşun işini ciddiye alıp almadığını öğrenmeye çalışın. 

7 Şubat 2015 Cumartesi

AGH Yapmak İstiyorum Ama Çok Az Proje İlanı Var

-'Ben Macaristan istiyorum ama çok az ilan var, neden az AGH ilanı var'

-'Ben Hırvatistan istiyorum ama hiç ilan yok'

-'Ben Almanya engelli projesi istiyorum ama hiç ilan göremedim'...

Avrupa Gönüllü Hizmeti'ne katılmayı gerçekten istiyorsanız, proje ilanı beklemektense başvuru yapmanızı tavsiye ederim. Yoksa istediğiniz konuda ve ülkede ilan beklerseniz; ÇOK BEKLERSİNİZ.


Kuruluşların bir çoğu proje düzenlerken ilan vermiyor. Çünkü EVSdatabase sayfasına iletişim adresleri var ve bu adreslere gelen başvuruları değerlendirip onlar arasından seçim yapıyorlar. Yani örneğin 2015 yazında başlayacak olan 100 tane proje varsa bunların 50-60 tanesinin Facebook sayfalarında, Youthnetworks'te vs. ilanı yok ama gönüllü alıyorlar.  Yani siz sadece ilanları takip ederek aslında projelerin çoğunu kaçırıyorsunuz!!!

Şahsen ben bu durumu bildiğim için başvuru yaparken hiç ilan takip etmedim. Evsdatabase'i açıp , İspanya'yı seçip istediğim alanda çalışan projelere teker teker mail yolladım. Bu yol uzun sürüyor evet ama kesinlikle seçilme şansınızı arttırıyor.

'yok ben ilan beklerim' diyorsanız da yapacak bir şey yok, eğer ilan vermediği için kuruluşa başvuru yapamazsınız; benim yöntemimi kullanan birisi Evsdatabase üzerinden kuruluşa mail yollar ve seçilir, siz de hala ilan bekliyor olursunuz.


5 Şubat 2015 Perşembe

AGH Projeleri'nin Tarihlerini Nasıl Öğrenebilirsiniz?


Avrupa Gönüllü Hizmeti'ne katılabilmeniz için Erasmus+ ülkelerinden bir kuruluşun sizi projesine kabul etmesi gerekiyor. (bu projeleri  nasıl bulabileceğinizle ilgili yazı için BURAYA tıklayınız) 

Bu projelerin tarihlerini nereden öğreneceğinize gelince:
maalesef tüm projeleri kapsayan ve başlangıç-bitiş tarihlerini bulabileceğiniz bir sistem bulunmuyor.


AYRICA:
Evsdatabase sayfasına tıklayarak kuruluşların sayfalarına girip baktığınızda sayfanın sol kısmında mavi büyük bir kutu içerisinde (aşağıdaki fotoğrafta kırmızı işaretli)  'Expiry date' yazacaktır. Bu expiry datelerin sizinle bir ilgisi yok. Yani bunlar kurumların proje düzenledikleri tarihler değildir. 



Proje tarihleri evsdatabase sayfasında yer almaz. Çok nadir olarak 'okul döneminde projelerimiz başlıyor' ya da 'her yıl temmuz-ağustosta festival yapıyoruz' tarzı ifadeler olabilir ancak bu sayfalar kuruluş tanıtımı için oluşturulduğundan güncel projeleri bulamazsınız. Evsdatabase sayfasında sadece kuruluşların proje içerikleri, aradıkları gönüllü profilleri, bulundukları yer, kültürel aktiviteler gibi kuruluşlarla ilgili bilgi vardır. 


Proje tarihlerine ulaşma imkanı var mı?

Evet, bazı projelerin tarihlerine ulaşabilirsiniz.

Facebook grupları, Youthnetworks ağları gibi yerlerde bulunan AGH ilanlarında genel olarak projelerin başlangıç, bitiş ve son başvuru tarihleri bulunur. 

BURAYA tıklayarak ve sol altta bulunan yaşadığınız ülke seçeneğine Türkiye'yi seçerek Türkiye'den başvuru alan ilanlara ulaşabilirsiniz ve burada proje tarihleri belirtilmiştir.. Ancak bu yolla gönüllü arayan AGH projelerinin çok azına  ulaşabilirsiniz. Bu sistemi çoğu AGH projesi düzenleyen kuruluş kullanmadığı için proje bulma konusunda çok etkili olduğunu söyleyemiyorum.

Her zaman önerdiğim gibi projelere teker teker mail attığınızda ve AGH için size uygun süreyi de yazdığınızda size geri dönüş yapınca proje tarihlerini belirtirler. 

-'Ağustos 2015'te başlayacak ve 12 ay sürecek olan EVS projemiz için lütfen Mart 2015'te başvuru yapınız' 

-'Şu anda başvuru yapmayacağız ancak 2015 ağustos ayında bir sonraki dönem için Şubat 2016'de başlayacak ve 10 ay sürecek olan projemiz için başvuru kabul edeceğiz'
tarzında cevap yazarlar. Bu şekilde proje tarihlerini öğrenebilirsiniz.

Ancak belirtmek gerekiyor ki çoğu kurumda mailleri sürekli kontrol eden birisi bulunmadığı için her kurumdan cevap beklememek gerek. Hatta çoğu zaman başvurunuz olumsuzsa geri dönüş almıyorsunuz. 

Bu şekilde teker teker proje tarihlerini öğrenmek zor tabi, Evsdatabase sayfasında toplamda 4.000 kusur proje olduğunu düşünürseniz biraz zaman alacak :) O yüzden istediğiniz ülke ve konuyu belirleyip sadece bu konuda çalışan kuruluşlara odaklanırsanız daha pratik olur. 

3 Şubat 2015 Salı

Arkadaşız/Sevgiliyiz, Birlikte AGH/EVS Yapabilir miyiz?


Yakın arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle birlikte Avrupa Gönüllü Hizmeti'ne katılmayı istemeniz normal, onunla birlikte gezmek istemeniz de...
Ancak AGH yapan birisi olarak bunu önermem. Ayrıca; birlikte aynı projeye seçilme ihtimalinizin fazla olmadığını söylemek gerek. 

Neden?

Avrupa Gönüllü Hizmeti'nin amaçları arasında gönüllünün gittiği ülkenin dilini öğrenmesi, kültürüne uyum sağlaması ve Avrupa kültürlerinin kaynaşması da var. Yabancı bir ülkede tek başlarına kaldığınızda bu konularda çok daha fazla ilerleme sağlanıyor, ayrıca insan yalnız kalınca kendi ayaklarının üzerinde durmayı çok daha iyi öğreniyor. Eğer iki arkadaş/sevgili birlikte giderseniz: kendinizi daha rahat hissedersiniz ama dilinizi ilerletme, gittiğiniz ülkenin kültürünü keşfetme, lokal halkla kaynaşma ve yeni bir kültüre adapte olma konularında gelişiminiz daha sınırlı kalacaktır. İşte bu yüzden AGH toplu yapılan bir eylem olarak değil; bireysel bir gelişim aracı olarak tasarlanmıştır. 

Bu fikir çerçevesinde düşünen Avrupa Gönüllü Hizmeti ev sahibi kuruluşlarının çoğu, aynı ülkeden iki-üç gönüllü yerine birçok ülkeden karma bir gönüllü topluluğu tercih eder. Mesela benim kuruluşumda Türk, Letonyalı, İspanyol, Polonyalı, Gürcü, İtalyan, Portekizli, Danimarkalı, Macar ve Alman çalışıyordu. Bu şekilde birbirimizle ve yerel halkla daha fazla iletişim kurmak durumunda kaldık ve herkes birbirinin kültürü hakkında bilgi sahibi oldu. Bu da kültürel farkındalığı arttırdı, dil yeteneklerini geliştirdi. Ayrıca İspanya'daki AGH süremde aynı ülkeden aynı projeye seçilen ve öncesinde arkadaş/sevgili olan gönüllülerle hiç karşılaşmadım. (Bazıları önceden gençlik değişimleri, staj, Erasmus gibi değişimlerde tanışmışlardı)

Bir arkadaşıma gelen mailde(aşağıdaki yazıda) yaklaşık 15 gönüllü çalıştıran ve 6 projeyi yöneten bir kuruluşun seçim kriterlerinde; aynı ülkeden ve aynı dilden gönüllüleri kabul etmeyecekleri yazıyordu. Tabi kuruluşların çoğu bu kadar net açıklamıyor ama emin olabilirsiniz, çoğu bu şekilde düşünüyor.



Arkadaş Olduğumuzu Belli Etmezsek Aynı Projeye Seçilme İhtimalimiz Artar mı?

Bazen 'Biz arkadaşımla aynı kuruluşta çalışmak istiyoruz, o yüzden farklı illerden gönderen kurumlarla anlaştık ve bizim arkadaş olduğumuzu anlayamazlar' şeklinde mailler alıyorum. Eğer kuruluş ülke dağılımına özen gösteriyorsa: sizin Türk olmanızla ilgilenir ve projeye tek bir Türk seçer.


Benim Düşüncelerim ve Gözlemlerim

AGH yapan birisi olarak gönüllü adaylarına yakın arkadaşları-sevgilileri ile birlikte AGH'ye katılmalarını önermiyorum, size her ne kadar cazip gelse de en başta yabancı diliniz olmak üzere kişisel gelişiminizi sınırlayacaktır. Ayrıca ikiniz de aynı projeye seçilmek için uğraşırken bireysel seçilme ihtimalini reddederseniz, bu şansı tekrardan bulamayabilirsiniz. 

Durumun ciddiyetini iyi anlamak gerekiyor: AB ülkelerinde 12 aylık bir projede AB'nin sizin için doğrudan ve dolaylı olarak ayırdığı 15.000 Euro'nun üzerinde bir bütçe var (ev, yemek, cep harçlığı, sigorta, ulaşım, eğitimler, mentorlük vs) Yani bu fon, sevgili, arkadaş, kedi-köpek vs. (Evcil hayvanlarla ilgili yazım için BURAYA tıklayın)  ile birlikte gitmek için riske atılabilecek bir miktar değil bence, özellikle de Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 11.000 Dolar olduğu düşünülünce... 

Ayrıca  EVS süresinde yakın arkadaşınızla kavga  edip  küsmeniz gibi bir olasılık da söz konusu. Sevgilinizle gidip, AGH'nin ortasında ayrılabilirsiniz mesela. Bir de üstüne başka birini bulursa, onun için geldiğiniz projede artık nasıl çalışmaya devam edersiniz bilemiyorum :) 

Bu konuda oldukça deneyimli olan Gökhan arkadaşımdan bir yazı hazırlamasını rica ettim ve yazdıklarını aktarıyorum:

Gökhan, Türkiye'de AGH yapan Avrupalı gönüllü grubu ile tanışmış ve kendilerini nasıl geliştirdiklerini görünce AGH yapmaya karar vermiş. Bu sırada gruptan Alman bir kızla çıkmaya başlamış ve ilişkileri 9 ay kadar sürmüş. Kız, AGH'si bitince Almanya'ya dönmüş ve Gökhan da AGH ile Almanya'ya kızın yanına gitmeye karar vermiş. 
Almanya'ya gidince, kız arkadaşı görüştüğü başka birisi olduğunu söylemiş ve gittikten 2 hafta sonra ayrılmışlar. Tabi Gökhan'ın nasıl bir depresyon yaşadığını söylemeye gerek yok...Hatta geri dönmeyi düşünmüş ama kendine yedirememiş. Daha sonra uzun bir tatile çıkıyor ve sonrasında AGH'nin asıl amacı olan farklı kültürleri keşfetme ve kendini geliştirme kısmına odaklanıyor, tabi bu karardan sonra her şey değişiyor. Kendine yeni ve farklı kültürlerden dostlar ediniyor (çoğuyla hala görüşüyormuş). Hatta AGH bittikten sonra bir süre Audi'ye üretim yapan şirkette çalışmış ve bu da CV'si için baya iyi olmuş. Deneyimleri hakkında bana 'AGH ile hayatımın en güzel zamanlarını geçirdim, tekrar şansım olsa hiç düşünmeden gene giderim. Ama tabi gider gitmez ayrılınca ilişki konusuna güvenilmeyeceğini anladım' dedi. 

Tabi Gökhan'ın gitmesinde itici güç olan sevgili faktörü onu gitmesi için teşvik etmiş. Çoğunlukla sevgili faktörleri gidişi engelleyen taraf oluyor ve insanlar sonradan ayrılınca 'aaaah ahh keşke gitseydim...' diyorlar ve bir bardak soğuk su içiyorlar.

Tanıdığım bir gönüllü adayı başvuru yaptı ve seçildi ama askerdeki sevgilisi izin vermedi diye gitmedi, sonra çocuk askerden gelince ayrıldılar.

Başka bir gönüllü de sevgilisi ile gitmek istiyordu; çocuk seçildi ama kız seçilemedi. Çocuk da 'kız arkadaşım olmadan gitmem' dedi. Sonra ayrıldılar ve çocuk bir daha seçilemedi. 

Benim Letonyalı proje arkadaşım da İstanbul'da bir projeye seçilmiş ama erkek arkadaşı istemediği için gitmemiş, daha sonra tekrar başvuruyor ve birlikte çalıştığımız projeye seçiliyor. Tabi AGH'ye başlayınca çocukla ayrıldıklarını söylememe gerek yok...

Hele ki yaşı 30'a yakın olanlar için durum daha kritik çünkü programa 30 yaş üstü kabul edilmiyor. Olcay diye bir arkadaşım kız arkadaşı için Fransa'dan kabul bekledi, kabul aldığı başka bir ülkeye gitmedi ve Fransa'dan da seçilemedi, sonra da yaşı doldu, şimdi programa katılma ihtimali yok.

Yani evliliklerin bile %40 ayrılıkla sonuçlanıyorken, arkadaşlıklarınız konusunda fazla hayalci olmayın derim... Bu konuda tercih sizin tabi; ama sonradan pişman olacağınız bir karar vermeyin. 

Aslında bu yazdıklarım sadece AGH için değil, Erasmus+ içerisindeki tüm programlar için geçerli. Hatta genel olarak hayat için de :) 


AGH'yi Arkadaşları-Sevgilileri İle Birlikte Yapanlar?

Evet istisnalar da var, bazıları arkadaşları-sevgilileri ile birlikte kabul alabiliyor. Hatta, İtalya'da bir kuruluşta belirli bir dönemde 10 kadar Türk gönüllü bir arada çalışıyordu. Gitmeden önce birlikte eğitime katılmıştık ve aramızda
-Başvuran tüm Türkleri almışlar herhalde.
-Gidince bol bol Türkçe'nizi geliştirirsiniz artık.
         
gibi espriler olmuştu :) İtalya'da bu kalabalık Türk grubunda olan arkadaşlarımın bundan memnun olduğunu pek söyleyemem. Hatta bir tanesi bana 'Çok kötü; EVS'in genel amacından uzaklaşmış oluyorsun. Başkalarıyla iletişime geçmede daha geri planda kalıyorsun. Yeni bir kültürü gözlemlemede başarısız oluyorsun' demişti.

Birlikte Nasıl Seçilebilirsiniz?

Tüm bu dezavantajlarına rağmen 'İlla birlikte gitmemiz lazım' diyorsanız; birlikte başvururken eşit olduğunuz alanlardaki proje konularına yönelirseniz daha mantıklı olur. Yani yakın arkadaşınız-sevgiliniz ile deneyimleriniz, yetenekleriniz, diliniz gibi kurumun sizi kabul ederken dikkat edeceğini açıkladığı kriterlerde seviyeleriniz yakınsa aynı projeye seçilme ihtimaliniz artabilir. Örneğin iyi seviyede İngilizce gerektiren bir projede sizin seviyeniz iyiyken, arkadaşınızın seviyesi orta ise; projeye ikinizin birlikte kabul alma ihtimaliniz  yok demektir. Bu durumda ancak orta düzey İngilizce kriteri olan bir projeden birlikte kabul alabilirsiniz. İkinizin ortak özelliklerine ve ilgi alanlarına göre bir proje konusu seçmeniz gerekir.