|
Madrid, İspanya |
10 ocakta ev sahibi kuruluşumla yaptığım kısa bir mülakatın ardından 13 ocakta seçildiğimi öğrendim.. Sonrasında gönderici kuruluşumla irtibata geçerek proje başvurusu için gerekli belgeleri ev sahibi kuruluşa gönderdik ve 1 Şubat başvurularında ev sahibi kuruluşum İspanya Ulusal Ajansı’na AGH projesi başvurusunda bulundu.
Vize işlemleri için yapılan harcamaların tüm faturalarının 3 ay sonrasında olması gerekiyor (Proje başvurum 1 şubat’ta yapıldığı için benim için bu tarih 1 mayıs sonrasıydı) ve mayıs ayının ilk günlerinde gerekli tüm belgeleri toparlayarak 3-4 gün öncesinden aracı kuruluş vasıtasıyla randevu aldım ve 9 mayıs’ta İstanbul’daki İspanya Konsolosluğu’na gittim.
Kapıdaki görevliye randevunuzu belirtiyorsunuz ve Konsolosluk içerisinde size başvuru formu veriyorlar ve onu doldurup sıranızı bekliyorsunuz..
Daha önce vize deneyimi olan arkadaşların bloglarından götürmem gereken evrakları hazırlamıştım ancak son dönemde işler biraz değişmiş, Konsolosluğun belgelerde dikkat ettiği noktalar var ve bunlar olmadan başvuruyu kabul etmiyorlar.
Konsolosluğun istediği belgeler;
Pasaportum ve fotokopisi: eski ve yeni pasaportumu birlikte götürdüm, ikisinin de fotokopileri vardı. Veznedeki bayan sadece yenisini aldı, eski pasaportuma baktı ancak onun fotokopisini almadı.
Davet Mektubu: Ev sahibi kuruluşunuzdan gelen davet mektubunda ev sahibi kuruluşun adı, adresi, telefon ve fax numaraları ve imzasının olması gerekiyor. Islak imzalı olması şart değil; yani ev sahibi kuruluşunuz belgeyi imzalayıp tarattıktan sonra size maille gönderebilir ve çıktısını alıp götürebilirsiniz.
Gönderen kuruluşunuzun EVS Programı’nı tanıtan yazısı: benden aldılar ama gereklimiydi hiç bilmiyorum..
Aktivite Antlaşması: Davet mektubu gibi ıslak imzalı olması gerekmiyor, karşı taraf imzalayarak taratıp size netten yollayabilir ve çıktısını götürebilirsiniz. Son sayfasında ev sahibi kuruluşunuz, gönderen kuruluşunuz ve sizin imzalarınızın tam olması gerekiyor. Anlaşma’da size orada kaç Euro verileceğini ve konaklamanızın karşılanacağını gösteren maddelere bir göz atıp gitmenizi öneririm ki sorduklarında kolayca cevap verebilirsiniz. Veznedeki bayan ‘gidince nerede kalacaksın, ne kadar para alacaksın…’ gibi sorular sormuştu. Ben de anlaşmayı gösterdim.
Sigorta Belgesi: giden tüm gönüllülere AXA sigorta yapılıyor ve gönderici kuruluşunuz sizin adınıza sigorta işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra size Konsolosluğa götürmeniz için bir belge veriyor. Bu belgede sizin, gönderici ve ev sahibi kuruluşunuzun adı, telefon numaraları, adresleri vs. yazmakta.
Ancak İspanya Konsolosluğu’nun istediği belge
1.sizin adınıza en az 30.000 Euro’luk sigorta yapıldığına dair belge
|
Madrid, İspanya |
2.eğer İspanya’da hayatınızı kaybederseniz cenazenizin geri getireceğini belirten bir madde!!
garip ama durum bu şekilde (daha önce prosedür daha farklı olabilir ancak 2012 itibariyle bizden istenen sigorta belgesi buydu)
Size yapılan AXA Sigorta 30.000 Euro’dan daha kapsayıcı ve size hayatınızı kaybederseniz geri dönüşünüz masraflarınızı da kapsıyor. AXA Sigorta Kılavuzu 'nu okuyarak AXA Sigorta’nın neleri kapsadığına dair detaylı bilgi edinebilirsiniz ve 11. sayfada, sayfa sonunda hayatınızı kaybederseniz cenazenin geri gönderilmesi ile ilgili madde mevcut.
Adınıza en az 30.000 Euro’luk bir sigortanın yapılmış olması konusuna gelince; gönderen kurumunuz sigorta işlemlerini yaparken AXA Sigorta’ya bir mail atarak bu şekilde bir belgeyi talep etmeli. Belge 7 gün sonra geliyor (mail olarak geliyor ve çıktısını götürüyorsunuz).
Bu belgenin yanında yukarıdaki Ulusal Ajans’ın web sitesindeki AXA Sigorta Kılavuzu’nun da çıktısını götürmeniz ve size sorduklarında gerekli maddeleri göstermeniz gerekli.
Sabıka Kaydı: Sabıka Kaydı’nı alırken Lahey Apostil istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Antalya’dan başvurduğum için buradaki sistemi söyleyebilirim: Adliye’ye dilekçe dolduruyorsunuz ve 1 gün sonra size Apostil ile birlikte veriyorlar. Sonrasında da bunu gidip İngilizce tercüme ettiriyorsunuz ve en son da notere onaylatıyorsunuz. Yanınıza mutlaka Sabıka Kaydı’nın orijinalini de götürün, veznedeki bayan orijinalini de görmek istiyor.
Sağlık Raporu: Ben daha önce giden arkadaşların dilekçe örneğini kullandım ve İngilizce hazırlanmış, içerisinde 2005 Şartları’na göre herhangi bir fiziksel ve zihinsel sorunum olmadığını ve karantinaya alınmayı gerektirecek durumum olmadığını yazan belgeyi aile doktorumuza imzalattım(bunun için Sağlık Ocağına para ödemedim) . Sonrasında İl Sağlık Müdürlüğü’nden imza ve kaşe almak, en son da Valilik’ten Lahey Apostil’i yaptırmak gerekiyor.
Okul durumunu gösteren belge: öğrenci belgeniz, mezun olduysanız diploma fotokopisi..
Aileden destek yazısı: Türkçe olarak yazılmış, ‘Kızımız/oğlumuz ... Vatandaşlık numaralı …pasaport numaralı …yı Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında maddi ve manevi olarak destekliyoruz’ tarzı bir yazı olsa yeterli. Annenizin ve babanızın da imzaları olmalı.
Ailenizin maddi durumunu gösteren belgeler: maaş bordoları, tapular.. (aktivite anlaşmanızda masrafların karşılanacağı ve belli bir miktar ödemenin yapılacağı yazdığı için tüm mal varlığınızı götürmenize gerek yok, İspanya’ya giden bir gönüllü arkadaşım sadece babasının maaş bordosunu götürdü), İstanbul Konsolosluğu sizden üzerinizde ciddi miktarlarda tapu vs talep etmiyor ve EVS/AGH konusunda bilinçli davranıyor.
Eğer eksik evrağınız çıkarsa 10 gün içerisinde başvuru sırasında size verdikleri konsolosluk fişi (size iki adet fiş veriyorlar, bir tanesi ödediğiniz miktarı gösteren fiş, diğeri de pasaportu geri almak için gerekli olan konsolosluk fişi) ile giderek eksik evrakı teslim edebiliyorsunuz. Bunun için ayrıca randevu almanız gerekmiyor; başvuru sırasında size verdikleri konsolosluk fişini ve eksik evrakı tanımlayan belgeyi göstererek teslim edebilirsiniz (başvuru sırasında eksik evrak çıkarsa size bir sayfalık evrak listesi veriyorlar ve eksik evrakı işaretliyorlar) , hatta sizin yerinize konsolosluk fişini gösteren başka birisi de eksik evrakı teslim edebilir.
|
Catedral de la Almudena, Madrid |
Vizem tam 21 gün sonra; 29 Mayıs'ta çıktı. Sabah 10.00 civarında arayan bir bayan vize talebimin olumlu olarak değerlendirildiğini ve 1 hafta içinde pasaportumu konsolosluktan almam gerektiğini söyledi(hatta gün içerisinde belirli bir saat de vermişti pasaportu geri almak için). Pasaportunuzu almaya giderken konsolosluk fişini göstermeniz gerekiyor, burada da önemli olan fiş olduğu için sizin yerinize başka birisi de pasaportunuzu alıp size verebilir. Ben Antalya'da oturduğum için İstanbul'da yaşayan bir arkadaşımdan rica etmiştim, o da alıp kargoyla yollamıştı.