16 Ocak 2015 Cuma

AGH Projesinde Çıkabilecek Sorunlar Ve Projenin Erken Sonlandırılması

Vatikan Müzesi, Roma, İtalya
Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi-AGH Bitmeden Geri Dönmek Mümkün müdür?

Evet, AGH'den erken dönmek mümkündür. Eğer projenizin süresinin yarısından fazlasını tamamladıysanız EUROPASS sertifikanızı alma hakkında sahip olursunuz. Ancak proje süresinin yarısından önce dönerseniz maalesef bu hakkınız yoktur.(örneğin proje 9 aylıksa ve kaldığınız süre 5 ay veya daha fazla ise sertifika alabilirsiniz) 
Ayrıca geri dönüş kararı almadan önce şu sorunun cevabını vermeniz gerekir: projeyi kesinlikle yarıda bırakmak mı istiyorsunuz yoksa projede yaşadığınız sorunlar mı var?

İlk olarak eğer proje konusu ve yaşadığınız yer size hiç hitap etmiyorsa ve kesinlikle geri dönmek istiyorsanız gönderen kurumunuzla iletişime geçerek durumu bildirmeniz gerekmektedir. Daha sonra biletiniz alınır ve geri dönersiniz. Bu durumda pasaportunuzda AGH projesinin kalan süresi kadar vize hakkınız devam ediyor, sonrasında bu vizeyi süresi dolana kadar kullanabilirsiniz. Gönderen kuruluşunuz ve diğer kurumlar AB programları için alınan vizeler projenin iptali halinde kullanılmaz diyeceklerdir ama çevremdeki örneklerden yola çıkarak AGH için alınan vizenin sonrasında da kullanımının önünde bir engel olmadığını söyleyebilirim. Durum şu ki: vize bir kere verilmişse verilmiştir ve pasaportunuzda bulunduğu için ülkeye giriş yapabilirsiniz demektir. Örneğin Almanya'dan 10 aylık projeniz için vize aldınız ve projenin 6. ayında projeyi bıraktınız; size verilen vize ile 4 ay daha AB'de kalablirsiniz, ancak proje ile ilişkiniz kesildiği için para alamazsınız. Elinizde sadece vize kalır.

Projenizi bırakmak ve geri dönmek isterseniz sizden hiç bir şekilde ücret-tazminat talep edilmez. Geri dönüş biletiniz proje kapsamında ödenir. 

İkinci olarak projenizle, yaptığınız işle ya da kaldığınız yer ile ilgili problemleriniz varsa bunu önce ev sahibi kurumunuzla ve mentorunuzla görüşmelisiniz. Mentor orada bulunduğunuz süre boyunca size destek olacak kişidir ve projeden bu nedenle cüzi miktarda ücret alır. İlişkinizin boyutu tamamen size kalmış bir durum olmakla beraber size projeniz süresinde proje ile ilgili problemlerinizde yardım etmesi gerekir. Gönüllüler ve ev sahibi organizasyon arasında dengeyi sağlaması için mentorluk EVS/AGH için önemli bir aracıdır. Proje kapsamındaki sorunlarınız metorunuzla ve ev sahibi organizasyonunuzla olan görüşmeler sonucunda çözümlenebilir. 

    Projeyi çoğunlukla uzun dönemli EVS/AGH yapanlar bırakmak ister; zaten kısa dönemli 2 aylık bir EVS sürecinde gezmekten ve keşfetmekten projedeki sorunlara, projenin size hitap edip etmediğine odaklanmazınız ve zaman akıp gider.. Ancak; eğer örneğin proje 10 aylıksa, 3-4. aylardan itibaren projedeki sorunlar, kaldığınız yerle ilgili sorunlar, dil yetersizliği ve iletişim kuramama durumları çok daha belirgin olacak ve yaşamınızı çok fazla etkileyecektir. Ancak bana sorarsanız sorunların çözümü için elinizden geleni yapın ve geri dönmeyin derim. Ancak bu konuda kararınız kesinse; en azından Europass alacak kadar kalın derim. (yani projenizin yarısından fazla) 

    Uzun dönem projelerinde geri dönmeniz halinde yani projeyi yarıda bıraktığını taktirde tekrar EVS/AGH yapma şansınız yoktur. (eğer ciddi bir hastalık-kaza dolayısıyla projenizi yarıda bırakmak zorunda kalmışsanız bu farklıdır, burada sadece genel durumlardan bahsediyorum)  

Plaza De Los Torros, Sevilla, İspanya


     AGH sürecinizde mümkün olduğunca az sorunla karşılaşmak için en baştan dikkatli tercih yapmalısınız. Ev sahibi kurumda çalışan eski gönüllülerle iletişim kurmak ve kurumdaki tecrübelerini öğrenmek bu açıdan yararlı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder